China (deel 3): Xian – Chengdu – Lijing & eerste dagen Laos

Het is alweer een tijd geleden dat we geschreven hebben en we hebben alweer zoveel meegemaakt in die korte tijd!

De tijd in China is echt voorbij gevlogen, we hebben ruim 9000 km afgelegd in 30 dagen. Zoals we de vorige keer ook al schreven hebben we ontzettend veel in de auto gezeten en hebben we erg weinig kunnen zien. Het reizen het tweede gedeelte van China (buiten Tibet) werd gelukkig wel iets makkelijker. Toevallig staat er vandaag een interessant stuk op de NOS site over de onderdrukking van Tibet door China, een aanrader om te lezen (Klik hier). Wij herkennen dit erg, een aantal voorbeelden van de onderdrukking van Tibet:

 • Motoren mochten in Tibet niet bij de tank pompen maar dit moest met jerrycans naast het tankstation. De Chinezen (die auto rijden) hoeven zo niet te wachten op de Tibetanen (die brommer rijden).
 • Checkpoints zijn er alleen in Tibet. Bij checkpoints kwamen wij er vaak wel snel door, maar voor onze Tibetaanse gids duurde het langer, Tibetanen mogen niet buiten hun eigen regio reizen zonder toestemming van de Chinezen.
 • Tijdscontroles tussen twee checkpointen zodat Tibetanen niet te hard kunnen rijden.
 • Tibetanen krijgen voor hetzelfde werk veel minder betaald dan de Chinezen.
 • Alle overheidsfuncties in Tibet worden uitgevoerd door Chinezen, die op die manier makkelijk de Tibetanen kunnen controleren.

Gelukkig was al dit over na Tibet. De highlights van het tweede gedeelte van China waren allereerst het Terra Cotta Army in Xi’an (een stad met 18 miljoen inwoners!). Het Terra Cotta leger bestaat uit meer dan 9000 beelden die daar door een koning begraven zijn om zijn graf te bewaken. Na het maken zijn alle arbeiders (70.000) gedood zodat niemand de locatie wist. In 1974 zijn de eerste beelden gevonden door boeren. Nu is er een klein deel opgegraven, maar het grootste deel ligt nog onder de grond.

IMG_9379.jpg

Naast het Terra Cotta Leger hebben we in Chengdu het Panda Reservaat bezocht. Er zijn nog maar 297 wilde reuze panda’s over. In het park waren verschillende soorten panda’s, het was erg gaaf om ze eens van dichtbij te kunnen zien. In dierentuinen in Europa komen ze nauwelijks voor, in Nederland in ieder geval niet.

IMG_9504.jpg

IMG_1987.jpg

Een laatste highlight was Lijing, een plaatsje in de provincie Yunnan in het zuiden. Hier hebben wij voor het eerst een gezellig, oud Chinees dorpje gezien. Voor de rest in China is het allemaal betonnen nieuwbouw.

Chinezen zijn trouwens ontzettend goed in (tol)wegen aanleggen, de wegen waren prachtig en heel stukken was het 10 km brug, 3 km tunnel, 5 km brug, 8 km tunnel etc. achter elkaar. Erg bijzonder!

We zijn de grens over gegaan en hebben ervoor gekozen direct door te rijden naar Luang Prabang, hier hebben we 5 dagen heerlijk genikst. We hebben erg genoten van het niks doen, relaxen, computeren, lezen, rondslenteren etc.

Afgelopen zondag zijn mama/Nora en Bertus aangekomen en we hebben ze net weer bij het vliegveld afgezet na een ontzettend gezellige week. Zeer binnenkort meer over onze avonturen met hen!

Liefs vanaf de Toyota garage in Laos (niks ernstigs: regulier onderhoud – nieuwe remblokken en rubbers vervangen. Trouwens in China nog wel een auto probleem gehad met te dik geworden olie, het was zo stroperig dat ze het er niet uit kregen bij het verversen. We hebben in Tibet erg veel van de auto gevraagd met rijden op hoogte en hoge toeren door de bergweggetjes, waarschijnlijk is hierdoor de olie snel oud (en dus dik en stroperig) geworden. Met behulp van de garage in Nederland kwamen we er achter dat er speciaal spul bestaat om dit op te lossen. En na nog een keer de olie verversen loopt de auto nu weer erg soepel :-)).

Tot over 8 weken!

Daan & Annieke

Ps foto’s van China zijn geüpload, filmpje volgt snel

5 reactie op “China (deel 3): Xian – Chengdu – Lijing & eerste dagen Laos

 1. Geert en Marijke

  Met belangstelling jullie verhaal gelezen over Tibet en China, bijzonder interessant.
  Ga nu genieten en relaxen op het laatste gedeelte van jullie enerverende reis! Liefs ??

 2. Hallo Annieke en Daan,
  Heb net even een inhaalslag gemaakt met het lezen van al jullie avonturen. In één woord GEWELDIG. Maar wat vliegt de tijd, over een paar maanden maak je al weer deel uit van ons team. Nog maar even niet aandenken en dus volop genieten. Groetjes.

Laat een bericht achter

© 2023. "Travelbug On The Road". Travelbug Overland Asia.