Iran, deel 2

Iran, een land dat in geen enkel hokje past, een land dat niet te vergelijken is met een ander land, een land dat niet westers is maar ook absoluut geen derde wereld land is. Als je aan Iran denkt, waar denk je dan aan? … Het beeld dat veel mensen hebben (en wij zelf ook voordat we hier waren): eng land, corruptie, niet veilig, onder invloed van sancties, etc. Of is het toch een beeld van vriendelijkheid, veilig, welvaart en mooie natuur? Voor ons is het na deze weken in Iran zeker weten het laatste beeld.

Iran is een land dat een Islamitische regiem heeft, op straat zijn er ontelbaar veel regels, terwijl in huis iedereen mag doen wat hij/zij wil. Je kunt bijvoorbeeld denken aan: geen westerse muziek, altijd een hoofddoek om, je lichaam bedekken (dus lange broek / lange mouwen), geen alcohol, mannen en vrouwen alles apart etc.. Voor ons betekende dit dat het snikheet was met lange kleren en hoofddoek (zo’n 35 graden gemiddeld) en dat we in zwembaden in hotels apart moesten zwemmen. Echter beschouwen wij onze auto als ‘ons huis’, dus de regels waren wat soepeler 😉 (hoofddoek zo min mogelijk op, broekspijpen opgestroopt, muziekje aan en bij de regelmatige politie controles hoofddoekje op, broek naar beneden en volume naar 0). Uiteraard hebben we ook verschillen gezien in naleving van de regels. In Teheran wordt bijvoorbeeld de rand van alle regels opgezocht (strakkere kleding, hoofddoek achter op hoofd etc), terwijl 200 km zuidelijker in Qum iedereen met een chador (compleet zwarte doek) loopt.

IMG_6270.jpg

De mensen in Iran zijn super vriendelijk, vriendelijker dan je je kan voorstellen (en soms vriendelijker dan we willen). Lopen wij in een parkje, krijgen we uitnodigingen voor de thee / krijgen we een koekje; rijden we op de snelweg komt er iemand naast ons rijden voor een praatje met 100 km/h; lopen we in een boerendorpje krijg je een lam aangeboden etc. Meestal leuk, maar soms ook vermoeiend. Wildkamperen of een hostel is dan een prima oplossing voor ons.

Iran heeft een divers landschap: bergen, meren, woestijnen, tropische bossen, stedelijk gebied en boerengehuchten. Van de landschappen heeft de woestijn de meeste indruk op ons gemaakt, de oneindige leegte waar we doorheen hebben gereden met soms restanten van oude dorpjes (gebouwd uit zand).

IMG_6357.jpg

IMG_5681.jpgIn Iran hadden we ook nog bezoek van onze zussen, erg leuk dat ze een stukje meegemaakt hebben en hebben kunnen meegenieten van dit boeiende land. Iran is echt de moeite waard om op te bezoeken (alleen niet tijdens de ramadan en niet in juli 😉 ).

IMG_6108.jpg

Gister zijn we de grens met Turkmenistan over gegaan (yes het is gelukt na 5 uur!). Later meer over onze ervaringen in Turkmenistan! Foto’s van Iran hebben we geupload, het filmpje hebben we naar Nederland gestuurd en wordt hopelijk ook snel geupload. Blijf kijken de komende dagen 🙂

Liefs van ons!

Ps thanks voor al jullie reacties op de site, erg leuk!!

IMG_6495.jpg

6 reactie op “Iran, deel 2

  1. Leuk verslag. Dat Iran meerdere gezichten heeft geloof ik wel. Lees hun geschiedenis maar na dan snap je wel waarom. Lijkt me erg mooi daar.

    • Ja in de geschiedenis is ook een hoop gebeurd. Iedereen is nu erg positief over de overeenkomst met Amerika/Europa en ze hopen dat het leven beter wordt in Iran hierdoor. Een vakantie naar Iran is zeker de moeite waard!

  2. wil en theo

    Een mooi verhaal weer. Een duidelijk verschil tussen “tradities” van het land en toch ook de contacten die men zoekt met de westerse wereld. Ben benieuwd hoe het zich daar de komende tijd verder ontwikkelt na de overeenkomst met Amerika/Europa. Zal nog heel wat problemen gaan opleveren. Kijken nu alweer uit naar de ervaringen in de volgende etappe.

Laat een bericht achter

© 2023. "Travelbug On The Road". Travelbug Overland Asia.