Update over de auto, Oezbekistan en Kazachstan

Voor de meesten van jullie zit de zomervakantie er weer op, we hopen dat jullie net zo veel mooie dingen hebben gezien en als wij elke week weer beleven! Deze keer een auto update, een deel over Oezbekistan en over Kazachstan.

Auto

We beginnen maar eens even met een auto-update voor de liefhebbers 😉 Inmiddels hebben we ruim 17.000 km gereden. Bijna alle schroefjes binnen in de auto zijn losgetrild (maar zitten nu weer vast), vooral de plekken waar de kasten aan de auto vast zitten blijft een wekelijks karweitje om weer vast te draaien. Verder bevalt alles binnen in nog erg goed. Onze watertank is ook wat los komen te zitten, maar dit lijkt tot nu toe nog niet voor problemen te zorgen. We hebben op dit moment een klein probleempje met de broodbakmachine, hij wil niet meer kneden (de snaar is of los of kapot, en we hebben niet de goede schroevendraaier). Maar gelukkig kunnen we met de hand kneden en het broodje dan wel bakken. Verder hadden we nog meer pech deze week want gister is het tentdoek gescheurd (de ladder is gaan schuiven tijdens het rijden). De hoes ligt nu bij de schoenmaker, hopelijk wordt het goed gemaakt.

Verder blijkt onze auto redelijk snel te oververhitten. Nu zou het door de hoge temperaturen kunnen komen, maar we zijn er niet helemaal zeker van. Daarom hebben we besloten om in Shimkend Kazachstan (bij een officiele Toyota dealer) de thermostaat te laten vervangen. Ook hadden we een sterretje in de voorruit, via via zijn we bij een mannetje terecht gekomen en het sterretje is ambachtelijk gemaakt.

In Oezbekistan was het erg lastig om aan diesel te komen, gemiddeld reden we zo’n 7 tankstations af voordat we diesel gevonden hadden. Bij elk tankstation staat uiteraard een mannetje, en als wij zeggen dat we hem vol willen dan gaat de tank ook echt vol. Net zo lang tot het er echt overheen komt (zucht… beetje jammer bij een net gewassen auto!).

Nog een leuk feitje is dat hier vooral witte auto’s rond rijden, die zijn namelijk goedkoper. En is Asghabat (Turkmenistan) is het zelfs alleen toegestaan om met witte auto’s te rijden die niet ouder zijn dan 5 jaar! Echt bizar!!

Tsjah, en verder valt er niet zoveel te melden. Alles werkt en bevalt echt heel goed! Nogmaals mega veel thanks voor alle helpende handen!!! 🙂 🙂 🙂

Owja, nog één leuk verhaal: we zijn geflitst! We reden 103 km/h over de snelweg (waar we 100 km/h mochten). We moesten stoppen van de politie (dit gebeurt zeer regelmatig dus we hadden nog niks door). Daan liep bij een benzinestation mee naar binnen en daar bleek een politieauto te staan met een laptop en een lange snoer naar een flitskastje. Voor 50 dollar mochten we door rijden. Nou,… dat dachten wij even niet. Ze bleven maar herhalen dat we naar de bank moesten, en wij bleven herhalen dat we naar het politiebureau moesten (of dat zij een bon moesten uitschrijven). Na eventjes onderhandelen (o.a. 1 km/h te hard 1 dollar, 2 km/h te hard, 2 dollar, 3 km/h te hard 3 dollar) mochten we uiteindelijk wegrijden zonder iets te betalen!

IMG_6899.jpg

Oezbekistan

Oezbekistan is een vrij saai vlak land (met woestijn en landbouw) op een paar interessante stadjes en gebieden na. Het mooiste wat we hier gezien hebben is Chiva. Chiva was één van de belangrijkste steden op de zijde route. Het is nu helemaal gerestaureerd in de oude staat, wat betekent dat er veel mooie gebouwen zijn en alles van zand gemaakt is.

Na Chiva zijn we door gereden naar Bukhara. Bukhara lijkt erg op Chiva, wij hebben hier een aantal gezellige dagen gehad samen met mensen van de Mongol rally. In Bukhara kwamen we ook de twee Nederlandse motorrijders tegen met wie we samen door China gaan. Het klikte meteen en we zijn samen een paar dagen op stap geweest naar Samarkand en de Fergana Valley. In de Fergana Valley zijn we naar een zijde fabriekje geweest en hebben we gezien hoe ze dat maken. Ze doen werkelijk alles met de hand, het begint met het maken van lange draden van de cocon van de zijderups, die binden ze samen en daar maken ze een patroon in. Vervolgens gaan ze het kleuren en daarna werd het geweven.

IMG_6772.jpg

Kazachstan

Na 5 weken in de warmte en de afgelopen weken in de vlakte waren we echt toe aan de bergen (per 1000 meter is het 6 graden kouder!). Omdat we nog een weekje over hadden in Oezbekistan zijn we naar Kazachstan gegaan.

In Kazachstan hebben we een aantal dagen gerelaxt op een camping aan de rand van het Aksu-Zhabagili Nature Reserve. Met ongeveer 25 graden overdag en maar 12 graden ’s nachts moesten wij wel weer even wennen, maar wat is dat heerlijk! Gewoon weer een vest aan en slapen in een slaapzak J. Verder hebben we heerlijk gewandeld door de bergen (helaas zonder beren tegen te komen, wel pootafdrukken).

Bij de grens overgang van Kazachstan terug naar Oezbekistan hebben we voor het eerst mensen omgekocht bij de grens. Voor ongeveer 4 euro mochten we als eerste de grens overgang over. Mensen beginnen er trouwens Aziatischer uit te zien hier. Erg grappig om de verandering te merken.

 

IMG_6934.jpg

Jorine en Pascal komen over 3 dagen aan in Tajikistan dus morgen gaan wij weer de grens over. Volgende keer hopelijk onze avonturen over de Pamir Highway (door alle overstromingen weten we nog niet zeker of we deze prachtige route kunnen rijden).

Liefs van ons!

Ps nieuwe foto’s staan online in het album Oezbekistan en in het album Kazachstan. Foto’s en verdere opmaak van weblog komen later als we sneller internet hebben!

16 reactie op “Update over de auto, Oezbekistan en Kazachstan

 1. Leuk verhaal, hopelijk gaat het allemaal goed met de auto, en kunnen jullie volop genieten van de reis. Veel plezier met jullie vrienden en tot de volgende up date. De foto’s zijn ook erg mooi…….

 2. Jullie zijn echt door de wol geverfd als je terugkomt. Mooie verhalen,laat je niet bij de neus nemen. Volgend bericht van ons komt weer uit Pons. We gaan donderdag rijden. Amor is nog hier.maakt deuren open voor Toby en blijft dan zelf braaf binnen. Leuk, twee van die dondersteentjes. Veel plezier straks met z’n vieren

 3. Heb net hardop zitten lachen toen ik de verhalen las, hoewel ik weet dat er op dit moment voor jullie niet veel te lachen is (jullie liggen in de auto te slapen in de hitte en/of met muggen??). Als de tent ontzet is en blijft hebben jullie idd echt een problem. Ik ga morgen heel hard duimen en hopen dat er iemand is die hulp kan verschaffen!
  Een extra knuffel dan maar, voor deze tegenslag!

  • Yes de tent is weer gemaakt!!! 🙂 Met veel moeite en hulp van anderen zijn de scharnieren weer recht gebogen.
   We hebben nu alleen nog drie problemen: sinds gister startproblemen en uitvalproblemen / kapotte treeplank / kapotte broodbakmachine…. een week lang pech…

 4. Geert en Marijke

  Al weer bijna drie maanden verder, wat vliegt de tijd!
  Maar jullie gebruiken hem wel!
  Succes op deze enerverende reis met lieve groeten uit Gendt

 5. Jeroen Langendries

  Hey,

  Vreemd van de thermostaat, wij hebben gedurende 1 jaar nooit problemen gehad. Zelfs gedurende lange tijd in kleine versnelling en heel hoog toerental(woestijn/berg op). Misschien eens de vloeistof volledig vernieuwen? Of de leidingen? Modder, graszaden of insecten…in radiatorgaatjes? Stuur anders eens een mailke naar de Pascal, tweede opinie kan nooit kwaad. Hij zal normaal snel antwoorden.
  Geniet nog van jullie reis en hopelijk geen pech onderweg.
  Jeroen

  • Thanks voor het meedenken. Sindsdien hebben we nog geen problemen weer gehad (maar ook nog niet veel in de bergen gereden). We zullen nog eens kijken naar de radiatorgaatjes (nog niet gedaan).
   Sinds gister nog wel een ander probleem erbij: moeite met starten en af en toe valt hij uit als we staan te wachten voor een kruispunt. Hopelijk ligt het aan een vervuild dieselfilter. We gaan er naar kijken, later meer info 🙂

   • Goh dat had de eerste auto van Sander en mij ook-een peugeootje weetikniet, diesel. Wij hebben m gewoon verkocht?. Klinkt gaaf Niek, en wat een orachtige foto in jullie tekstbericht!

 6. Hé, ik zie dat ik al weer achter liep met lezen! Maar wat een leuke belevenissen weer ?
  En super dat het direct zo klikte met de motorrijders met wie jullie door China gaan!
  Succes met de strubbelingen die jullie nu hebben! Hopelijk wordt alles gefixt!!
  En natuurlijk veel plezier met Jorine en Pascal!

Laat een bericht achter

© 2023. "Travelbug On The Road". Travelbug Overland Asia.