Woooow! IJsland!

Dank voor alle reacties, leuk. Wow wat vliegt de tijd als je op reis bent. Alweer meer dan een week geleden sinds onze laatste update. Helaas hebben we moeten constateren dat het systeem waarmee we elke avond onze locatie doorgaven en het op de website verscheen, niet werkt. De precieze route houden jullie tegoed 🙂

IJsland wat een geweldig land met super veel wisselende landschappen. Het bestaat vooral uit watervallen, gletsjers en vulkanen. Bij vele watervallen zijn we gestopt, hele bijzondere maar ook hele gewone. We zijn vlak langs Hekla gereden, DE vulkaan die op springen staat… en ook andere vulkanen. Ook hebben we afgelopen week gewandeld op een gletsjer, erg bijzonder dat er zoveel zijn in IJsland, en zo hard verdwijnen door de opwarming van de aarde. Verder is het ons deze week gelukt om alle andere toeristen achter ons te laten en echt offroad het binnenland in te trekken. Met wat tips van andere 4×4 reizigers met vergelijkbare auto’s als de onze hebben we een route uitgestippeld. Geweldige routes over zand, stenen, lavavelden en vulkaanas met nog geweldigere uitzichten op gletsjers, vulkanen, meren en landschappen. Kortom: we kunnen jullie weer jaloers maken met prachtige foto’s!

We hebben net een eerste filmpje geupload en er staan ook foto’s online, klik op media of kijk op onze facebookpagina!

Liefs vanuit het IJsland!

Daan & Annieke

ps scroll naar beneden voor een uitgebreider reisverslag 😉

IMG_3618.jpg

 

 

 

 

Uitgebreidere versie:

Golden circle
Na Reykjavik en de Snaefellsnes (west IJsland net boven Reykjavik) zijn we gestart bij ‘de golden cirkel’, het rondje dat iedere toerist doet in IJsland. We hebben alle highlights bekeken en zijn elke keer na 15 minuten weer in de auto gestapt, wat een drukte, wat een toeristen!! Echt mega veel busladingen vol, niet helemaal ons ding… Wel uiteraard de bekende geisers en bekendste waterval gezien.

Posmork (F249)
Via een prachtige binnendoor weg zijn we naar Posmork gereden, dit was onze eerste ervaring met het rijden door rivieren. Best spannend, vooral het stroomde en dieper was. Gelukkig was het een ‘drukkere’ route en kwam er regelmatig een auto langs waar wij even konden afkijken hoe ze reden. Na een aantal rivier doorgangen hadden we de smaak te pakken, en nu is het peanuts (de meesten dan…). We hebben hier gewandeld naar een verborgen waterval in een kloof.

N1 zuiden
Vervolgens zijn we een stukje via de N1, de ring weg in IJsland gereden. Er lag hier een neergestort vliegtuig op het strand dat Daan graag wilde zien.

Gletsjer wandeling Skaftafall
We hebben bij Skatafall een wandeling op een gletsjer gemaakt. We kregen stijgijzers en een pikhouweel en hebben 5 uur gewandeld. Bijzonder om op het ijs te lopen. Gletsjers zijn eigenlijk langzaam stromende rivieren die helemaal bevroren zijn. Onder vele gletsjers in IJsland zitten vulkaan, bijzonder als je over dat temperatuur verschil nadenkt. De wandeling leverde vooral heel veel mooi uitzicht op over de gletsjer zelf.

IMG_3693.jpg

N1 naar Jokulsarlon
We hebben vervolgens de N1 nog iets verder naar het oosten gevolgd, hier is een bekend meer met ijsschotsen van de gletsjer die de zee in stromen. Het was echt een fantastisch uitzicht, wat fascinerend om die grote ijsschotsen te zien. Ze liggen voor 80% onderwater, dus we zien maar een klein deel. We hebben hier ook mensen ontmoet die vorig jaar een vergelijkbare route hebben gereden als wij, leuk om ervaringen uit te wisselen.

IMG_3753.jpg

Laki (F206)
Vervolgens hebben we de ring verlaten en zijn we naar Laki gereden. Een prachtige route met wisselende landschappen. Aan het einde een wandeling van 75 minuten naar de top, hier hadden we uitzicht op een rij vulkanen (door een breuklijn in de aarde zijn er ongeveer 20 vulkanen op een rij komen te liggen).

F208 naar Langmanalaugar
Via de F208 met een aantal rivier doorsteken zijn we naar Landmanalaugar gereden, het bekende wandelgebied van IJsland. En dat hebben we geweten, wat een toeristen. We hebben een stuk van de bekendste wandeling gelopen, maar dan loop je echt een een treintje met anderen. Na een uur die route hebben we gekozen voor een andere route, gelukkig want toen kwamen we niemand meer tegen. Via sneeuwvelden en smalle berg riggels kwamen we uiteindelijk weer bij de camping.

F225 prachtige route!
Vervolgens hebben we een prachtige route gereden (zonder wegnummer) naar de F225. We kwamen een Duitser tegen die met zijn landcruiser net begonnen was aan die route. Dankzij hem hebben we deze route gereden (hij reed achter ons), het was behoorlijk diep water en stijl soms. Maar hij had het al vaker gedaan en wist dat het kon 🙂 Leuk om te doen, en geen andere toeristen! Ook vlak langs de Hekla gereden.

IMG_3883.jpg

F228/229 zandwoestijn
Via de F228 en de F229 zijn we gaan wildkamperen aan de rand van een national park. We reden over enorme zwarte zandvlaktes, het had wel wat van een woestijn weg. 4×4 was ook geen overbodige luxe om grip te houden.

F26 warm water bron
Via de oude F26 zijn we naar een warm water bron gereden in de natuur. Ook deze tip kwam van de Duitser. Het was wederom aan de rand van een national park, daar lag een heerlijke natuurlijke warm water bron! We waren de enige kampeerders, super plekje 🙂

F910 naar Askja
Via een hele lange hobbelige weg zijn we naar Askja gereden, de bekende vulkaan met een lauw warm milkyblue kratermeer. We zijn hier vanmorgen naar toe gelopen, omdat het mistig was en koud hebben we het zwemmen over geslagen. We kunnen ons voorstellen dat als het mooi weer is je hier prachtige uitzichten hebt!

Op dit moment
We staan nu weer bij de N1 in de buurt van Myvatn. We hebben nog meer dan een week voordat we weer in Reykjavik moeten zijn om Jorine en Pascal op te halen van het vliegveld.

Het weer
En owja, iedereen vraagt naar het weer: als de zon schijnt heerlijk met een lange broek en een vest (soms even een shirt), maar als de zon weg is is het behoorlijk koud. Vooral de koude wind maakt het fris. Sinds gister hebben we regen, hopelijk gaat dat snel weer weg, want daar zijn we wel klaar mee!

4 reactie op “Woooow! IJsland!

 1. Geert en Marijke

  Prachtig, weer een super avontuur,jullie kunnen niet zonder geloof ik! fijn om het een beetje mee te beleven.
  Dank en wens jullie nog veel mooie momenten!

 2. Sigrid Houtsma

  Beste twee,
  het is fantastisch om jullie foto’s, verhalen maar vooral de filmpjes te bekijken.
  Veel herkenning, wij waren 2 jr. geleden in IJsland. Minder avontuurlijk gereisd maar wel met hetzelfde gevoel, zo puur , uitgestrekt en verlaten,dit land. De Dettifoss ….wat een geweld. Het NW is ook erg mooi! Veel plezier verder, hartelijke groet, Sigrid

Laat een bericht achter

© 2023. "Travelbug On The Road". Travelbug Overland Asia.