Zuid Laos, Cambodja en Bangkok

De tijd vliegt, over iets meer dan een maand staan wij weer op Schiphol. We hebben weer zoveel meegemaakt de afgelopen weken dat we op dit moment een beetje ‘vakantiemoe’ zijn. Voor ons is dit het teken dat we echt even een paar dagen helemaal niks moeten doen op dezelfde plek, dus dat doen we nu.

Tussen Laos, Thailand en Cambodja zien wij grote verschillen. Thailand is eigenlijk gewoon echt westers met overal goede snelwegen, grote supermarkt ketens en veel mogelijkheden voor westers eten. Laos is nog niet zo ontwikkeld, waardoor je er kan genieten van de manier waarop het al jaren gaat. Cambodja is een land waar je in de toeristische plekken ziet dat het echt westers is, maar daar buiten nog wel authentiek. Cambodja heeft zich ontzettend ontwikkeld de afgelopen 30 jaar, veel meer dan Laos. Terwijl beide landen hun eigen geschiedenis kennen: Cambodja de Rhode Khmer in de jaren 70 waarbij ¼ van de bevolking is omgekomen, en Laos de vietnam oorlog waardoor het het meest gebombardeerde land ter wereld is (gedurende 9 jaren elke 8 minuten een bom).

Hieronder per land een korte update van alles wat we mee gemaakt hebben sinds de vorige weblog.

Laos

In het zuiden van Laos hebben we een scootertocht van drie dagen gemaakt over het bolavenplateau, samen met een andere Nederlander. We hebben ontzettend genoten van de natuur en de vele watervallen waarin we heerlijk konden zwemmen. Een scooter gaat trouwens niet zoals in Nederland, ze kunnen gewoon 90 km/h. In Laos heeft werkelijk iedereen een scooter (ook jonge kinderen) en wordt alles per scooter vervoerd, met 5 mensen erop of een heleboel bagage is echt geen probleem.

Na de scootertocht zijn we naar de 4000 eilanden gegaan in het zuidelijkste puntje van Laos. Hier hebben we lekker aan de Mekong gelegen in een hangmatje en hebben we de grootste waterval van zuid-oost Azie gezien. Indrukwekkend hoeveel water er elke seconde naar beneden valt!

Cambodja

We hebben ervoor gekozen om Cambodja in sneltrein vaart te doen. Annieke is hier 4 jaar geleden al uitgebreid geweest, dus nu hebben we alleen de hoogtepunten gedaan. Allereerst de killing fields in Phnom Penh. De geschiedenis van Cambodja is echt bizar, tussen 1975 en 1979 zijn 1 op de 4 Cambodjanen omgekomen door de Rode Khmer. Iedereen is uit de steden verdreven om op het land te gaan werken, ze wilden er één groot communistisch land van maken waarbij alle hoger opgeleide mensen gedood werden. Er hebben zich echt gruwelijke dingen afgespeeld terwijl de rest van de wereld van niks wist. Vietnam heeft Cambodja bevrijd van de Rode Khmer, maar heeft daarna wel een belangrijke rol in de politiek opgeëist, waar de overlevende van de Rode Khmer niet heel blij mee zijn. Cambodja is nog steeds een van de meest corrupte landen ter wereld.

Na dit stukje geschiedenis van Cambodja zijn we door gegaan naar Ankor Wat, het bekende tempelcomplex. We hebben een tuk tuk gehuurd en hebben vele tempels bekeken. De een nog iets mooier dan de ander, maar allen hebben ze iets bijzonders.

Ten slot in Cambodja nog een ritje gemaakt met een bamboe trein, dit is een enkel spoor. Als je een tegenligger tegenkomt moet degene met de minste passagiers opstaan, de trein van het spoor halen en de ander laten passeren alvorens ze verder kunnen. Wel komisch, al is het tegenwoordig meer een toeristische attractie.

Thailand

De grens van Cambodja naar Thailand was een ramp, althans voor Daan. Zoals op vele grenzen mag alleen de bestuurder/eigenaar bij de auto blijven en moet de passagier door een andere ruimte. Eigenlijk duurt het met de auto altijd langer dan als passagier, maar deze keer heeft Daan ruim 90 minuten in de rij moeten staan voor een stempeltje. Zucht, al die toeristen in Thailand!

We zijn naar Bangkok gereden en kwamen er daar al snel achter dat we echt ‘tempel-moe’ zijn, we konden geen tempel meer zien (en dit zijn toch de hoogtepunten van de stad….). We hebben ervoor gekozen een fietstocht te doen, en dit was echt een succes. Op de fiets door allerlei kleine straatjes in ChinaTown was een leuke uitdaging :-). ’s Avonds hebben we wat gedronken op één van de rooftopbars met prachtig uitzicht over Bangkok.

Owja, voor het eerst is er ook iets gestolen: onze stoelen zijn van het dak afgehaald in een nacht. We zijn heel blij dat ze alleen dit hebben meegenomen en verder niet in de auto zijn geweest of iets kapot hebben gemaakt.

IMG_0666.jpg

Tot zo ver deze update (sorry als het te lang is!). Wij gaan heerlijk genieten op een eilandje (Ko Tao) van het blauwe water, witte strand, goedkope cocktails/fruitshakes en van het duiken (we gaan onze PADI advanced open water halen).

Liefs!

Ps: voor foto’s, klik op media – foto’s. We hebben zowel van Zuid Laos, als van Cambodja als van Thailand nieuwe foto’s geüpload.

Ps2: in de loop van de week ook een nieuw filmpje, dus hou de website in de gaten (media – video’s).

4 reactie op “Zuid Laos, Cambodja en Bangkok

  1. Haha heel herkenbaar al die opgevoerde scooters. En die tempelmoeheid begrijp ik ook wel! Geniet maar lekker van jullie rustdagen, die zijn toch ook anders dan in Nederland. Omdat er echt niets hoeft en in NL meestal wel is mijn ervaring.

    Veel plezier met duiken! Liefs

  2. Geniet van de laatste maand. Krabi is een prachtige plek om te klimmen, duiken, roeien etc. We zien ernaar uit om jullie op Schiphol in onze armen te sluiten……
    Liefs!!!!!!

Laat een bericht achter

© 2023. "Travelbug On The Road". Travelbug Overland Asia.