Kirgizië

Het is weer tijd voor een update over onze avonturen in Kirgizië. Kirgizië is een land met prachtige bergen en meren. Wij hebben volop genoten van de natuur door te wandelen, paard te rijden en er door heen te rijden.

De wegen zijn relatief goed in Kirgizië, al zitten er ook hele slechte stukken tussen. Regelmatig zijn er politiecontroles vooral op snelheid. Ze zijn zo gemeen om precies achter het 60 km/h bordje te gaan staan op wegen waar je continu 80 km/h mag (en je met gemak 100 km/h kan rijden). We zijn dan ook meerdere keren aangehouden vanwege snelheidsovertredingen. Echter hebben we verschillende technieken ontwikkeld om niks te hoeven betalen:

 • politie negeren en gewoon door rijden, ‘oeps te laat gezien dat ik moest stoppen’
 • wel stoppen en de toerist uithangen. ‘nee meneer Russisch begrijp ik echt niet, een pasje met foto? Nee die heb ik niet’ Vervolgens heeft de politieagent ons kentekenbewijs en laat hij een foto zien waar we 94 km/h rijden. Hij legt het kentekenbewijs op de auto en gaat bellen. Ondertussen zien wij andere mensen die te hard rijden stoppen en geld in de hand van de politieagent schuiven. Terwijl hij nog aan het bellen is pakken wij het kentekenbewijs, stappen in de auto en rijden door. Uiteraard kijken we af en toe in onze achteruit kijk spiegel, maar er gebeurd niks

Samen met Jorine en Pascal hebben we een drie daagse paard rij tocht gedaan, althans dat was de bedoeling. In het begin moesten we even uitproberen hoe alles werkte maar al vrij snel hadden we het paardrijden onder de knie en gingen we de bergen in. In stap, dravend en soms zelfs galopperend genoten we van de prachtige uitzichten over de bergen en over het meer. We sliepen in yurts aan het meer. ’s Nachts laten ze de paarden vrij, althans ze binden de voorpoten aan elkaar en laten ze dan los rondlopen. De tweede ochtend was de gids 90 min bezig om de paarden te vinden en daarna konden we op stap. De derde dag waren de paarden echter zoek! Wij hebben gewacht, gewacht, gewacht en nog eens gewacht, maar de paarden waren onvindbaar! Vanaf 8.00 tot 13.00 uur hebben we gewacht, en toen hebben we besloten de 26 km richting de startplek te gaan lopen. Het was weer wat anders dan paardrijden, naast een zere kont van het paardrijden eindigden we die dag ook met veel blaren op onze voeten.

IMG_7881.jpg

Uiteindelijk bleek de gids de paarden rond 15.00 terug te hebben gevonden, ze lagen in een dalletje niet eens heel ver weg maar precies uit het zicht. Dat de paarden weg waren was nog nooit gebeurd vertelde onze gids!

En toen we terug kwamen bij de auto was er nog een andere verrassing… We hadden onze eerste lekke band! Er zat een schroef in ons achterwiel. Daan & Pascal zijn meteen aan de slag gegaan en al snel was de band gewisseld 🙂

In Bishkek hebben we Jorine en Pascal uitgezwaaid en hebben we een aantal regel dingen gedaan (oliefilter bij de garage laten vervangen, nieuwe broodbakmachine gekocht, band geplakt). Na Bishkek zijn we naar het grootste meer van Kirgizië gereden. Daar hebben we gerelaxt en vervolgens geprobeerd een bergroute te rijden. Deze weg staat bekend om werelds slechtste weg en dat was ook echt het geval. Grote rotsblokken en keien, modderige stukjes, in ieder geval zo dat wij na twee km zijn omgedraaid. De dag daarna hebben we de route lopend gedaan: een wandeltocht van twee dagen (34 km) naar warm water bronnen. Heerlijk!

IMG_8058.jpg

Eigenlijk zouden we morgen China in, maar alle permits zijn ingetrokken. Tibet hoort 50 jaar bij China en dit gaan ze vieren. Ze zijn bang voor aanslagen op toeristen en hebben daarom alle permits ingetrokken. Waarom dit allemaal zo last-minute bekend is is voor ons ook een raadsel. In ieder geval moeten wij nu nog twee weken wachten en hopen we de 20e China in te kunnen. We duimen ervoor want anders komen we helemaal in de knoei met mama/Nora en Bertus die in Laos komen! In de tussentijd gaan we naar Kazachstan en in Almaty komen Daan z’n ouders nog langs.

Kortom, volgende keer een verhaal vanuit Kazachstan en hopelijk daarna vanuit China!

Liefs van ons

Ps een nieuw filmpje van Tajikistan en Kirgizië staat online (onder media – video’s)

 

IMG_8051.jpg

16 reactie op “Kirgizië

 1. Voornaamste reden voor een reactie( die, zoals gewoonlijk, WAHW!! is) is drieledig: ten eerste Hoera voor Annieke!
  ten tweede de wens dat China op tijd open is en ten derde hopen we dat de verjaarscake gelukt is. Wij nemen wel een gebakje en een borrel op jouw verjaardag, Niek. Dikke verjaarszoen van ons. ? ? ? ? ? ?️

 2. Mooi verhaal weer! Zal duimen dat jullie snel richting China kunnen!

  p.s. Alvast een fijne verjaardag morgen Annieke! Zal vast bijzonder zijn om het helemaal daar te vieren!

 3. Hai Annieke,
  ik begrijp dat je morgen jarig bent? Van harte gefeliciteerd dan in ieder geval van ons hele team! Geniet er lekker van want het is vast een bijzondere verjaardag dit keer.
  lieve groet, Dorine

 4. Lieve Daan en Annieke,
  Wat een verrassing om zomaar binnen 2 dagen naar Kazachstan af te reizen, is dat nu niet prachtig?????
  Wie had dat verwacht dat we jullie na 3 1/2 maand, precies op de helft van jullie reis, zullen weerzien…..
  We zien ernaar uit en verheugen ons erop!
  Annieke een fijne dag en een dikke knuffel….
  Liefs, P&M.

 5. Leuk dat Ubald en Thea kunnen komen- we gunnen het Daan ook van harte, maar ik zit hier ondertussen jaloers en verdrietig te zijn! Het leek ons- zeker na de verhalen van Jorine- zó leuk om een paar dagen met jullie mee te reizen! Maar we geven het nog niet op en gaan zoeken naar mogelijkheden om de reis aan te passen. Uiteindelijk hebben we deze reis gepland om jullie te zien en dat zal gebeuren ook!
  Knuffel!! ( feliciteren doe ik morgen wel)

 6. Ha guys,
  Gaaf dat t gelukt is om te gaan paardrijden in Kyrgizie! Bummer dat China vertraagd is (typisch ook wel). Hoop dat jullie niet helemaal in de knoop komen qua planning. Wij zijn inmiddels in Iran. Hele leuke Couchsurfing gehad met Mert, dank voor de tip.
  Succes geniet en keep in touch!

  • Jaa het paardrijden was echt super vet! Qua planning komen we een beetje in de knoop, maar is inmiddels al deels opgelost omdat we waarschijnlijk de 16e 🙂
   Bij Mert couchsurfen vonden wij ook erg leuk! Veel plezier in Iran!!!

 7. Hiep Hiep Hoera ! gefeliciteerd Annieke, bijzonder lijkt me om je verjaardag zo ver weg te vieren.

  Heel veel plezier nog met de rest van de reis !

  groetjes Koen en Inez

 8. Dag Annieke, een verlaat proficiat voor je verjaardag. Ben benieuwd of jullie al snel China in mogen. Niet gaan aftellen hoor, gewon blijven optellen!,
  groet van Adrienne

Laat een bericht achter

© 2023. "Travelbug On The Road". Travelbug Overland Asia.