oost Turkije & west Georgië

IMG_5054.jpg

Inmiddels hebben we er ruim 6000 km opzitten en zijn we in Georgië. Na onze ballonvaart zijn we doorgereden naar Oost Turkije. Via de kust van de zwarte zee zijn we richting het oosten gereden. Rond de zwarte zee was een erg mooi gebied, maar helaas was het weer erg slecht en dit maakt dat we hebben gekozen om versneld door te gaan naar Georgië (waar het weer gelukkig een stuk beter is ).

Grens Turkije – Georgië en autoverzekering
De grens met Georgië verliep erg soepel. Een paar stempels in ons paspoort erbij, inspectie van de auto (inmiddels zijn we zo slim om een foto van de tent te laten zien en dit scheelde ons het uitpakken). Eenmaal in Georgië was het voor ons alleen nog een uitdaging om een autoverzekering te regelen, dit was namelijk niet mogelijk aan de grens (zoals bij de meeste landen). Na een aantal uren zoeken en wachten is het ons
gelukt. De verzekeringsmevrouw vertelde dat verzekeren niet verplicht is. Dit betekent dat als er een ongeluk gebeurt en maar één van beide heeft een verzekering, deze verzekering alle schade uitkeert, ongeacht wie de schuldige is. Vreemd systeem…

Verschil Turkije – Georgië
We zien veel verschillen tussen Turkije en Georgie. In Georgie zien we weinig mensen met hoofddoekjes, terwijl dit in Turkije bijna alleen maar het geval was. Ze hebben er meer moderne gebouwen, al zijn iets oudere gebouwen meer vervallen dan in Turkije. We zien hier meer toeristen, zowel uit eigen land als uit de rest van de wereld. Jonge mensen spreken een paar woorden Engels, ouderen niet. In Turkije sprak niemand Engels. En ten slotte vallen de hoeveelheid koeien op de weg op, waarom heb je een weide nodig, de straat werkt toch ook prima??

Georgië
Wij zijn in Georgië de bergen in getrokken in Mesthia, dit was een erg bijzondere kloof waar maar één toegangsweg naar toe was, hierdoor is er veel bewaard gebleven (ook tijdens de recente oorlogen). Het laatste conflict in Georgië is in 2008 bevroren en is dus nog steeds gaande, al merken wij er niks van. In Mesthia hebben we een wandeltocht (25 km) naar een Gletsjer gemaakt. Heel mooi! Vervolgens zijn we via dezelfde bergweg (met gaten, niet verlichte tunnels, koeien op de weg en idiote Georgische bestuurders) naar Vardzia gereden. Dit waren vergelijkbare grotwoningen en kerken als in Turkije.

IMG_5044.jpg

We zitten op dit moment in Tiblisi. De ene vermiste tijger hebben we nog niet gespot en we merken ook niets van de overstromingen. Op dit moment zitten we in een hostel (voor het eerst). Tot nu toe hebben we bijna altijd gekampeerd, zowel op campings als in het wild. Twee keer hebben we in de auto geslapen, dit is wat krap maar voor af en toe prima te doen. We blijven nog een weekje in Georgië en gaan dan door naar Armenië.

Liefs vanuit Tbilisi

ps er staan nieuwe foto’s online (zowel nieuwe in de map Turkije als in de map Georgië)

IMG_4963.jpg

 

 

2 reactie op “oost Turkije & west Georgië

Laat een bericht achter

© 2023. "Travelbug On The Road". Travelbug Overland Asia.